Home > Seen in a Different Light > TreeMap: Mapa stromu

TreeMap: Mapa stromu

Vizualizace hierarchických struktur může být efektivně provedena pomocí uspořádaných map, tzv. treemaps, kde každá větev datové struktury je znázoněna určitou velikostí a barvou pravoúhelníku. Mapa je v tomto směru mnohem úspornějším grafickým vyjádřením, než např. diagram, kde jsou mezi jednotlivými uzly a větvemi spousty nevyužitého prostoru.

S myšlenkou treemaps přišel na počátku devadesátých let Ben Shneiderman z university v Marylandu, který byl v té době, dle vlastních slov, posedlý myšlenkou zmapování souborů na hardisku o kapacitě 80 MB sdíleného 14 uživateli.

 

Tremaps lze s výhodou použít při zpracování objemných datových souborů s hierarchickou strukturou, kde jednotlivé položky spadají do různých kategorií a podkategorií.

BBC pomocí treemapy nedávno vizualizovala prostředí internetu prostřednictvím top stovky nejnavštěvovanějších stránek. Tady si lze rovněž přečíst historii treemaps přímo od autora.

Velmi populární je i se vší pečlivostí navržená treemapa světových trhů, kterou udržuje online The Wall Street Journal na svých stránkách Smart Money. Tato mapa poskytuje vysoký stupeň uživatelského komfortu a vhod jistě přijde i návod k jejímu použití, který je k dispozici pod tlačítkem Instructions.

Vraťme se však k původnímu účelu tohoto typu vizualizace. Zde je důkaz, že i obsah zcela obyčejného hardisku může být uměleckým dílem.

Další články:

Vizuální masáže dat

Voyager: Cestovatel časem

Vizuální analýzy komunikace se zákazníky

Taxonomie: Tak blízko Bohu

Kategorizace vs třídění

  1. Rin Tin Tin
    22/05/2010 at 11:04

    uměleckým dílem? 🙂 tím je spíš ten strom v úvodu

  1. No trackbacks yet.

Leave a comment