Home > Social Media Everything > Worldwide Friends: Mapy sociálních sítí

Worldwide Friends: Mapy sociálních sítí

Tento diagram se kupodivu nedávno objevil v National Geografic. Je od autorky Sheiley Sperry:

V říjnu 2009 dosáhly sociální sítě počtu 800 milionů uživatelů. Deset nejpopulárnějších sítí je zobrazeno v našem grafu. Propojení mezi nimi demonstrují oblíbenost konkrétních sociálních sítí v uživatelsky nejvýznamnějších zemích.

První sociální síť pod označením SixDegrees (původně MacroView) byla založena v roce 1997 Andrew Weinrichem v New Yorku. Umožňovala vylistovat si své přátele, jejich rodinné známé a další příbuzné. Účastníci byli vzájemně  propojeni online a komunikovali prostřednictvím emailů.

Síť se zhruba stovkou zaměstnanců disponovala počtem kolem milionu registrovaných uživatelů a v roce 2000 byla prodána mediální skupině YouthStream Media Networks za 125 milionů dolarů. Zájem o sociální sítě od té doby neustále roste. Začaly vznikat úspěšnější sítě typu Friendster, My Space, LinkedIn, XING a Facebook.

Dva největší sociální servery Facebook (430 milionů uživatelů) a Windows Live (164 mil.) jsou ze Spojených států. Je zajímavé, že Google Orkut (54 mil.) se teší velké oblibě v Brazílii a Indii. Důvodem zřejmě bude jednoduchost stránek, která dává větší možnosti v oblastech s nižší kvalitou připojení k internetu, jak říká expert Michael Theilwall.

V mnoha zemích jsou to právě jazykové a kulturní nuance, které dávají příležitosti lokálním poskytovatelům sociálních sítí. V Číně Baidu Space (63 mil.) a v Rusku VKontakte (17 mil.).

Součástí uživatelského profilu japonské sítě Mixi (13 mil.) je i typ krevní skupiny. V jihokorejské Cyworld se platí virtuální měnou Dotori a uživatelé – podobně jako v počítačové hře The Sims (Simíci) – se převtělují do svých alter ego vyjadřujících emoce nositele.

Závěrem ještě jedna mapa.

Další články:

Sociální média: Víc než marketing

Socialnomics is not the comics

Facebook: Soukromé očko

Technici Comcastu si rádi zdřímnou

United Airlines: Drtiči kytar aneb souboj Davida s Goliášem

Poručík Maury: Otec vyhledávačů a sociálních sítí

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a comment